M@re Nostrum

Aprenguem quelcom més
sobre les tortugues...
Per Fanny García (Hipocampo)

Tortuga: Del llatí tardà tartarūchus, demoni, i aquest del grec tardà ταρταρoυχoς: habitant del Tàrtar o infern, perque els orientals y els antics cristians consideraven que aquest animal, que viu al fang, personificava el mal.

Extret del Diccionari de la Real Academia Española de la Lengua
Traduït per Miquel Pontes

ls quelonis o tortugues es caracteritzen per la manca de dents i per tenir la boca en forma de bec corni; el cos és defensat per una cuirassa dura i resistent anomenada closca.

La closca que protegeix i alberga aquests animals està formada per dues peces, una ventral i una altra dorsal. Aquestes dues peces estan soldades entre si i només deixen espai perquè l'animal tregui el cap, les quatre extremitats i la cua. La part superior de la closca està fermament subjecta a les costelles aplanades, que la sostenen com les bigues sostenen un sostre.

La tortuga mai pot lliscar fora de la seva closca.

Observant la closca, podem tenir una idea bastant exacta de l'edat d'una tortuga jove, ja que aquesta està formada per unes plaques òssies cobertes per unes peces còrnies.

Estudiant aquestes peces amb atenció veurem que tenen un dibuix anellat; en una tortuga jove cada anell significa un any de creixement; no obstant això, després de cinc o deu anys ja no es pot confiar en aquest mètode per conèixer-ne l'edat, perquè les vores de les peces còrnies s'han suavitzat i els anells es confonen o s'esborren.

La grandària d'aquests animals és variable: hi ha tortugues que són petites, ja siguin terrestres o d'aigua dolça, mentre que les tortugues marines tropicals abasten grans mides i pesos.

Tortugues més notables

La Tortuga Babaua (Caretta caretta) habitual en mars temperats i càlids, pot amidar fins a 1 metre de longitud.

La Matamata (Chelus fimbriata) es troba en rius i llacs d'Amèrica, és de color verd uniforme, té un llarg coll i un cap aplanat de forma triangular, recoberta en la part superior per una sèrie de protuberàncies.

La Tortuga Llaüt (Dermochelys coriacia) és habitual en mars càlids i es distingeix de les altres tortugues per la closca coriàcia (relativament tova) en comptes d'òssia (dura); pot arribar a pesar 600 Kg.

La Tortuga Gegant de les Galàpagos (Chelonoidis elephantopus) és endèmica de l'arxipèlag de les Galàpagos (Equador) i és l'espècie més gran dels quelonis terrestres, ja que mesura fins a un metre de longitud i pesa prop de 400 Kg.

© Text: Fanny García (Hipocampo)
© Traducció: Miquel Pontes

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas