M@re Nostrum

ELS SARDS
Els nostres companys d'immersió
per Miquel Pontes

quests peixets són coneguts de tots vosaltres ja que són molt comuns a les zones d'immersió. S'encabeixen a la família Sparidae (peixos amb escata) i al gènere Diplodus. Dins d'aquest gènere hi ha diferents espècies, moltes de les quals trobarem a les nostres immersions.

Tots els peixos del gènere Diplodus són peixos hermafrodites, és a dir, primer són mascles i després femelles. Solen viure a prop de la costa, des de menys d'un metre de profunditat fins a més de cinquanta, en roques i sorrals.

Són omnívors, és a dir, mengen quasi qualsevol cosa, si bé prefereixen certes menes d'algues, cucs i esponges marines. Tampoc rebutgen el menjar que, de vegades, els porten els turistes a les immersions, per exemple.

Solen ser sociables i viuen en grans grups, més o menys nombrosos segons l'espècie, tot i que els podem trobar sols, o bé integrats en grups d'altres tipus de peix. Al Mediterrani en trobem cinc espècies del gènere Diplodus.

LA VARIADA

Començarem pel més comú, el conegut com a "variada", "vidriada" o "verada". El nom llatí és "Diplodus vulgaris". En castellà se'l coneix com a "mojarra" o "saifía", i a tota la costa nord d'Espanya i a Portugal se'l coneix com a "mucharra".

Es pot identificar per tenir un cos alt i ovalat, molt aplanat pels costats, amb un cap una mica en punta, acabat amb una boca gran. Pot arribar a una mida de 45 cm.

Té un color platejat amb una franja negra darrera el cap i una altra a la base de la cua. A cada costat apareixen unes bandes longitudinals, fines i de color daurat, que van resseguint les fileres d'escates, de les quals n'hi ha unes quinze o setze. Sobre els ulls trobem una taca vermellosa.

Aquesta espècie és herbívora. S'alimenta de les algues que troba al voltant. Es reprodueixen de setembre a novembre i, al llarg de la vida, presenten els dos sexes, primer són mascles i després femelles, com tots el membres de la família. Té una longitud d'uns 30 cm., i arriba com a màxim als 40 cm. Es pesca comercialment perquè la seva carn és de bona qualitat.

L'ESPARRALL

Trobem també el Diplodus anularis, conegut com a "esparrall" o "esparralló". Té un cos alt i comprimit, una boca petita que no arriba a l'alçada de l'ull i uns llavis molt gruixuts. Sol tenir el cos de color groc marronós, amb cinc o sis franges molt dèbils i una taca negra a la base de la cua.

El trobem a l'interior dels ports i en els alguers. Difícilment arriben als 20 cm. de llargària, però es diu que pot arribar fins a 35 cm.

EL SARD REIAL

El Diplodus cervinus, conegut com a "sard reial", "sard soldat", "sard imperial", "burra" o "rom", té el cos alt, comprimit lateralment, amb el morro allargat i la boca petita de 5 a 6 bandes transversals molt amples, de color marronós, que arriben fins al ventre i que el fan molt diferent dels altres membres de la família.

Viu sobre fons rocós, a més fondària que els altres membres de la família, entre 30 o 40 metres, i s'apropa poc a la costa.

És més abundant a l'Atlàntic que al Mediterrani i és un dels sards més grans, ja que supera fàcilment els 50 cm. i el quilo de pes. Se n'han trobat, de vegades, exemplars de 2 a 5 quilos.

EL SARD

El Diplodus Sargus, conegut a tot arreu del país com a "sard", té el cap i la boca grans, amb una taca negra que va del morro fins darrera de l'ull. Té de 8 a 9 bandes transversals, que desapareixen en arribar a la panxa, amb una taca negra a l'inici de la cua.

S'alimenta d'algues, moluscs i peixets, i viu entre els 2 i els 20 metres de fondària. De jove viu en grups, però de grans és solitari.

A l'estiu pot entrar a les desembocadures dels rius, però es molt comú a tot el litoral durant tot l'any. Amida de 20 a 30 cm. tot i que se'n troben de fins a 45 cm. i dos quilos de pes.

És aquest peixet el qui dona el nom genèric a la espècie.

EL SARD DE MORRO PUNXEGUT

Per últim trobem el Diplodus puntazzo, o "sard de morro punxegut", el qual té una alternància de 7 a 9 bandes transversals amples amb d'altres d'estretes i dèbils, amb les aletes caudal, anal i dorsal vorejades de negre.

Pot arribar als 45 cm. però sol mesurar uns 25-30 cm. És omnívor. També els reconeixereu enmig dels altres sards.

Aquests són, de fet, uns estètics companys d'immersió
que sempre són amb nosaltres.

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas