M@re Nostrum

La Costa Brava pas a pas
BLANES
de Sa Palomera a la Punta de Santa Anna
per Josep Mª Dacosta

bandamed.gif (223 bytes)


Un agradable passeig urbà, de vint minuts de durada,
que permet conèixer part de la seva façana litoral

bandamed.gif (223 bytes)

s considera que la Costa Brava comença, venint del sud, on acaben els sorrals del Maresme. De fet, es deixen enrera les llargues platges arenoses i s’inicia l’alternança de cales i penya-segats, tret característic del litoral gironí.

La Costa Brava es coneguda arreu per la combinació espectacular de platges i penya-segats, o millor dit, de cales encisadores que estan encaixades entre penyes i caps, amb raconades per banyar-se lluny de multituds i on la vista s’estavella entre rocams entapissats de pins.

El primer promontori rocallós que es troba és Sa Palomera, penyal conegut per al menys dues raons. En primer lloc, aquest promontori forma part de l’escenari del reconegut festival pirotècnic de Blanes que es celebra cada estiu. A més, és al bell mig d’una de les imatges més emblemàtiques de la Costa Brava: l’enquadrament des de la porta del castell de Sant Joan que domina tota la panoràmica blanenca.


Sa Palomera vista des de
la platja.


La badia de Blanes, amb
Sa Palomera al mig, des del
Castell de Sant Joan

Sa Palomera i els illots adjacents poden ser visitats ja que s’hi ha habilitat al damunt un mirador. La visita, del tot recomanable, permet contemplar una àmplia perspectiva de la població i del delta de la Tordera que desguassa uns centenars de metres més avall, seguint la platja de S’Abanell. Al davant d’aquest monticle s’hi ha ubicat un arc metàl·lic, que com una v invertida, esdevé un símbol de porta i benvinguda a la Costa Brava.


Monument de Sa Palomera
porta d'entrada de la Costa Brava


El port de Blanes des de la platja al peu de
Sa Palomera

Des de Sa Palomera es pot continuar pel passeig que condueix fins al port. En un dels seus jardins s’hi troba el monument dedicat a l’escriptor Joaquim Ruyra (Girona, 1858 - Barcelona, 1939). Aquest autor ha deixat un conjunt d’obres on es recullen termes dels pescadors i és a la vegada un dels millors exponents de la literatura marinera catalana. El passeig marítim de Blanes, en una jornada assolellada d’hivern, evoca els textos amables sobre una costa serena i benigna, magistralment descrita per aquest creador. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha decidit dedicar l'any 2003 a la memòria de l'escriptor.

  
Monument i relleu dedicat a Joaquim Ruyra

Molt a prop d’aquest memorial ruyrià, es troba l’ermita de l’Esperança que té una interessant portalada amb un estucat de motius mariners. A dins hi ha miniatures de vaixells de factura popular.


Portalada de l'ermita
de l'Esperança

A redós del dic de llevant del port de Blanes es descobreix el banc del Sinofós, seient que es troba a molts pobles costaners i d’on es diu que els vells pescadors s’hi asseuen i comenten: “Si no fos pel mal d’esquena, sortiria a pescar, Si no fos per la meva edat encara aniria a la pesquera”. El vianant no tindrà cap dubte en afirmar que és un bon lloc on prendre el sol, badar o deixar volar la imaginació.


El banc d'en Sinofós

Des d’aquest respatller es pot baixar fins a la platja contigua i arribar a les roques de la punta de Santa Anna, des d’on s’albira un horitzó on destaca el jardí botànic Mar i Murtra, al damunt de cala Sa Forcanera, amb el seu magnífic templet blanc, dedicat a Linné.


Punta de Santa Anna (Blanes)

bandamed.gif (223 bytes)

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas