M@re Nostrum

Inmersió a Cala Rostella
 Roses (Girona)
18 d'agost de 2001
per Josep Mª Dacosta
bandamed.gif (223 bytes)

DADES TÈCNIQUES

Localizació: Cala Rostella, prop de Punta Falconera, Roses, Costa Brava, España
Participants: Josep Mª Dacosta, Lluís Aguilar, Albert Ollé i Miquel Pontes
Profunditat màxima: 21 m
Temps d'immersió: 70'
Meteorologia: Dia assoleiat amb vent de Garbí (SW) en passar Punta Falconera. 25ºC
Temperatura de l'aigua: 17'7 ºC
Visibilitat: 12 m
Especies observades: Opistobranquis

Thuridilla hopei
Hypselodoris ¿orsini?
Flabellina affinis
Cratena peregrina
Facelinopsis marioni
Discodoris atromaculata
Tritonia sp.

ESTAT DE LA MAR

Varem sortir des del centre Poseidon de Santa Margarida i al girar la punta Falconera va començar a bufar un fort vent de garbí. Aquest vent ens hagués dificultat la maniobra de sortir de l'aigua i pujar a la barca i per aquest motiu varem anar a la cala Rostella.

La cala Rostella en el seu extrem de ponent té dues roques, fosques i verticals que constitueixen el cap Blanc. Aquests blocs permeten un cert recer del vent de garbí.

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI RECORREGUT

Varem fondejar propers a l'extrem de ponent de la cala Rostella i ens adreçarem cap al vèrtex d'aquest golfet. Així, tinguerem la paret rocallosa a la dreta, amb penya-segats tapissats d'esponges i anemones grogues incrustants. El fons més planer acull un alguer ben desenvolupat.

Varem arribar fins el promontori rocallos del cap Blanc, on ja la roca fa una forta inflexió i comença la cala adjacent. La fondària màxima fou de 20-21 metres.


OBSERVACIONS

Com a tota immersió sempre hi ha alguna cosa interessant, així, en el fons de posidònia s'intercalaven alguns rocs amb bonics recobriments d'Halimeda tuna. Aquí sortiren algun Hypselodoris probablement orsini, Thuridilla hopei i un cap de congre (Conger conger). Ens crida l'atenció un ceriantari que en el seu tub acollia un ejemplar de foronoideu (vegeu el llibre Invertebrados de la Costa de Granada, 2ona edició pàgina 365 i 376).

En un altre planassa rocallosa, cap els 15-18 metres de profunditat, hi creixia una gorgònia Lophogorgia en la qual s'hi estaven dues tritònies força translúcides amb els dos marges laterals de color blanc més intens. No semblava una T. nilsodhneri (estaria descolorida), ni una T. striata (hauria perdut les línies negres). Tenim alguna pista per identificar-la però caldrà veure les fotos (i poder comptar les ramificacions del dors i el vel facial). Finalment va resultar una Marionia blainvillea juvenil.

Varem seguir la immersió i passarem entre les parets amb esponges i llocs amb pedres, que n'aixecarem algunes però no va sortir cap opistobranqui més.

PERFIL DE LA IMMERSIÓ


Gràfic de la immersió generat pel programa WLOG

FOTOS

Clic sobre les fotos per ampliar-les

(C) Lluís Aguilar
Com a incidència, el flash de la camera d'en Miquel no es va disparar, de es va mullar el connector, per tant la il·luminació de les fotos és deficient, però algunes es van poder salvar...
(C) Miquel Pontes

bandamed.gif (223 bytes)
© Josep Mª Dacosta
© Fotos: Lluís Aguilar y Miquel Pontes

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas