M@re Nostrum

Illa Mateua de l'Escala
Escola de submarinistes
per Josep Mª Dacosta

n dels millors llocs per iniciar-se al submarinisme és l'illa Mateua de l'Escala (Alt Empordà). Mateua és una illa de pel·lícula, com Izaro, però a la Mediterrània. Les seves dimensions són petites i sobresurt només catorze metres sobre el nivell del mar. Però malgrat això, té una gran diversitat biològica. De fet, és com una illa Meda a escala 1:100.

Qualsevol banyista pot nedar el petit freu que la separa de terra -menys de 15 metres- i circumval·lar-la amb l'ajut d'uns peus d'ànec. Atès que aquest rocam té totes les orientacions, es poden observar des de comunitats d'algues de llocs ben il·luminats fins als extraploms de la zona obaga.

El premi per a l'apneista que s'iniciï en l'observació d'organismes subaquàtics és la descoberta de diferents nudibranquis d'estridents colors malves, taronges i blancs que s'acampen a base d'ingerir petits animals urticants (Flabellina affinis, Cratena peregrina i Godiva banyulensis)

Per arribar a Mateua, cal anar fins a l'Escala -extrem sud de la badia de Roses-. Hi ha la sortida de l'autopista A-7 "l'Escala-Empúries", però també s'hi pot accedir des de la carretera Nacional II, sortint pel trencant d'Orriols cap a Ventalló i finalment, l'Escala. Un cop a l'Escala cal desplaçar-se fins a Riells i seguir en direcció a cala Montgó. Abans d'aquesta cala hi ha un petit i estret trencant asfaltat a l'esquerra que voreja un càmping i mena cap a una zona d'apartaments, just a sobre de l'illa, on es pot deixar el cotxe.

A la mateixa cala Montgó hi ha un centre d'immersió on es pot carregar aire. Illa Mateua és un punt on es pot sortir a peu des de la platja, fet que tranquil·litza a les persones que s'inicien en el submarinisme. Donar la volta a l'illa per sota l'aigua no suposa passar de fondàries de 10 - 12 metres, amb la qual cosa no s'entra en descompressió i a la vegada no hi ha problemes d'orientació.

L'illa és travessada per un parell de túnels petits i estrets, els quals poden ser practicats pels submarinistes, però són força claustrofòbics i no recomanaríem fer-los ja que aquesta costa disposa de túnels i passadissos submarins i al mateix temps subterranis, sublims: Illa Ferriol (vegeu aquest altre ciber-article en aquesta web), les coves d'en Kim, illa Pedrosa o el túnel de la Vaca a les Medes, on el principiant i l'experimentat poden disfrutar de l'ambient cavernícola subaquàtic. Mateua té molts forats, visibles des del perímetre exterior on l'observador hi podrà descobrir les gambetes Lysmata seticaudata i Stenopus spinosus.

Des del club GEAS de l'Empordà, a Figueres, portem aquí submarinistes interessats en l'ecosistema submarí. En aquest lloc, la poca profunditat i la seguretat que dóna, permeten fer immersions de descoberta d'animals. Hi ha nombroses espècies de peixos de la família dels làbrids, bon lloc per a comencar a distingir-los! I a la vegada també es poden veure, molt ocasionalment, organismes poc freqüents a les costes de l'Alt Empordà. Posem dos exemples: una cita de cavallet de mar (Hippocamus ramulosus) que en cent immersions en aquesta comarca n'hem vist només tres, i el mol.lusc Simnia espelta que viu sobre la gorgònia blanca (Eunicella singularis) que es l'única que hem trobat en cent immersions a l'Alt Empordà, tot i que l'hem buscada en moltes ocasions.

Mateua és, doncs, un bon lloc per comencar a fer immersió, tant de la tipus normal com la de capbussada d'observacio d'organismes marins. Aquesta facilitat té uns inconvenients com ara la forta pressió dels pescadors submarins. Aqui no es veuen grans peixos ! i el fet d'estar propera a les urbanitzacions fa que sota l'aigua es trobin alguns residus com plàstics, alguna llauna, etc. Des de la Mateua, i per sota l'aigua, es pot anar nedant fins a un petit vaixell enfonsat, el Contentin, però això és una altra ciber-història,...

BONES IMMERSIONS!

© Text i foto: Josep Mª Dacosta

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas