M@re Nostrum

Cala Llevadó
Diumenge 29 de Març 1998
per Eulàlia Rodés

na vegada més hem anat a Cala Llevadó. Ens resulta propera i familiar, i trobem força vida, a més de la comoditat de poder deixar el cotxe a pocs metres de l'aigua.

Abans de començar la immersió, en preparar l'equip, vaig tenir un problema. En obrir l'aire de la meva botella, la junta tòrica principal va rebentar.

Com que havía obert poc a poc l'aire, només vaig perdre 10 atmòsferes. Vam substituïrla per una junta nova (penseu a portar-ne una sempre) i ja està.

Com sempre vam anar cap al cató esquerre de la cala i vam arribar fins les tres parets coral·lígenes. Concretament hi vam accedir salvant la rocalla pel damunt, se'ns havia fet tard. Així, el primer tram d'anada coincidí amb el primer tram de tornada de la última immersió.

També vam invertir l'ordre de les tres parets, i vam resseguir-les d'esquerra a dreta. De fet, la paret de la dreta la vam fer molt poc perquè se'ns havia fet tard, semblava la tònica del dia.

Vam veure ous de calamar en un forat, penjolls semblants a una anèmona gegant. També vam veure un parell d'estrelles espinoses (Marthasterias glacialis) grans. Si no m'erro, a la Cala Llevadó, abans només n'haviem vist de vermelles, i poques. Hem vist tres "bosses" plenes d'ous minúsculs de color marró ataronjat entre la posidònia.

Tres pops (Octopus vulgaris) entre les roques, un cranc mai no vist de dia. Un capsigrany (Parablennius gattorugine) d'uns 30 centimetres de llarg, molts peixos petits, "momes" (Tripterygion tripteronotus) de diversos colors (de cap negre i ataronjat la resta, de colors variats i menys intensos...), un parell de planàries Prothecereaus giebrechtii(blava i lila, respectivament).

A les parets coral·lígenes, tunicats Clavelina lepadiformis gegants, actinies, anèmones incrustants grogues (Parazoanthus axinellae), esponges de colors i una petita i anhelada morena negra (Gymnothorax unicolor) en el seu cau.

De retorn, una gorgònia blanca (Eunicella singularis), just abans de veure un dels pessebres marins que un club de submarinisme enfonsa per Nadal. Més enllà, un tord (Symphodus tinca) blavós.

Al final de la immersió buscàvem, però sense gaire convenciment, el xucladits (Lepadogaster lepadogaster) que vam descobrir com a espècie en la immersió anterior. Homes (i dones) de poca fé... En vam trobar dos! Amb les seves pestanyes vistoses, grossa boca i colors verds, blaus i marrons.

DADES TÉCNIQUES

Localizació: Cala Llevadó, entre Lloret i Tossa de Mar, Comarca de la Selva, Girona, España
Condicions climatológiques: Cel ennuvolat 15ºC
Condicions de la mar: Mar de fons. 14ºC
Profundidad aconseguida: 12,4 metres
Visibilitat aprox.: 8 - 15 metres. Més visibilitat prop de la costa que en el fons.
Duració de la immersió: 67 minuts
Consum d'aire aprox.: 1.950 litres

PERFIL

FOTOS


Esponja


El tunicat Clavelina lepadiformis


L'alga Dictyota dichotoma


Fals corall Myriapoda truncata


Una planaria Prothecereaus giebrechtii


Anèmones incrustants grogues Parazoanthus axinellae


Una escòrpora petita Scorpaena sp.

© Text: Eulàlia Rodés

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas