M@re Nostrum

Platja del Borró de Fora
Punta Rafael (Colera)
6 de maig del 2000
per Josep Mª Dacosta

bandamed.gif (223 bytes)

Un bonic recorregut entre roca i
alguer per fer en apnea o per
iniciar-se a la immersió

bandamed.gif (223 bytes)

INTRODUCCIÓ

a platja del Borró de Fora es troba a la vessant nord del cap de Ras, el promontori rocallós on conflueixen els termes de Colera i Llançà. Aquest indret, desproveït d'edificacions, té un especial encís, així com les dues cales del seu costat de llevant, el Borró de Dins i la platgeta de les Assutsenes. Borró i Assutsenes són topònims que fan referència plantes que viuen en les sorres litorals. En el primer cas, el borró (Ammophila arenaria) és una gramínia que creix en les crestes de les dunes, i que resulta inconfusible pel seu plomall. L'assutsena o lliri de mar (Pancratium maritimum) és una espècie que floreix els mesos d'estiu i desenvolupa una espectacular flor blanca, d'entre 10 i 15 cm de longitud, de singular bellesa.

La part septentrional del Borró havia estat valorada per l'Ajuntament de Colera per formar part d'una reserva marina que inclogués aquesta zona i la badia de Garbet.

DESCRIPCIÓ

Els fons propers als Borrons i a la platja de l'Assutzenes són molt soms i per trobar més fondària, cal desplaçar-se fins els contraforts de la punta d'en Rafael, vèrtex del cap de Ras. L'entorn de la platja del Borró de Fora ofereix un cert redòs pel fondeig i pot suposar una alternativa a tenir en compte els dies que hi ha mar de fons de llevant

Les roques de la punta d'en Rafael, accessibles també des de la platja del Borró, permeten una cabussada poc profunda que pot ser interessant per als que s'inicien al submarinisme o bé pels que fan apnea, on poden arrribar-hi des de la mateixa platja. Sota la punta d'en Rafael hi ha un fons de grans blocs de roca, alguns blocs extraplomats, on creix la gorgònia blanca (Eunicella singularis). El caient rocallós arriba fins als tretze metres en direcció a mar obert, on les roques entren en contacte amb un fons de sorra. Entre el rocam i l'arenal hi ha una comunitat d'alguer (Posidonia oceanica) en bon estat de conservació, on encara s'hi observen nacres (Pinna nobilis).

TEXTOS EMPRATS

Josep Pla en diu "els Borrons -el Borró de Fora i el Borró de Terra-, la Platja de les Assutsenes (on aquestes flors neixen arran de l'aigua salada)"…. A Tres Guies, guia de la Costa Brava.

LES FOTOS

Clica sobre les fotos per ampliar-les

Tylodina perversa sobre Verongia aerophoba Blenio Ceriantari
Cuc Espirograf Gobi amagat sota una petxina
Lepadogaster juvenil Nacra (Pinna nobilis) Nacra (Pinna nobilis)
Pop (octopus vulgaris) Sabella pavonina
(C) Miquel Pontes 2000

Clica sobre les fotos per ampliar-les

Cratena peregrina Cuc Posta de Tylodina perversa sobre Verongia aerophoba
Prosthecereaus roseus
(C) Lluís Aguilar 2000


DADES TÈCNIQUES

Localització: Platja del Borró de Fora - Punta Rafael (Colera)
Participants: Josep Mª Dacosta, Lluís Aguilar i Miquel Pontes
Profunditat màxima: 12,8m
Temps d'immersió: 58'
Meteorologia: Jornada de vent, car que inicialment podia haver estat de llevant-xaloc, no hi va faltar tramunatna. També hi havia boira, poc espessa. Mar de fons de llevant que dificultava les maniobres a sota l'aigua.
Temperatura de l'aigua: uns 15 ºC
Visibilitat: 4-5 m
Espècies observades: Nacra (Pinna nobilis)
Bonellia viridis
Pop (Octopus vulgaris)
Gambeta d'alguer (Hippolyte?)
Cuc poliquet sota una roca
Nudibranquis rosats molt pàlids (Cratena?)
Tylodina perversa

EL PERFIL

perfil.jpg (45111 bytes)
Gràfic de la immersió generat pel programa WLOG

bandamed.gif (223 bytes)
© Josep Mª Dacosta
© Fotos: Miquel Pontes

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas