M@re Nostrum

Suggeriments per als submarinistes
que vulguin tenir cura de l'entorn
per Josep Mª Dacosta

Aquests consells proteccionistes són la conclusió d'un cicle de formació sobre diferents temes subaquàtics impartit al Centre AQUATICA de l'Estartit, Costa Brava, Girona; Espanya

 • Si volem observar els organismes que viuen a sota les roques, hem de tenir cura de retornar-les a la posició inicial. Hi ha llocs on això no es permès.
   
 • No és necessari trencar garotes per a atraure guiules i fadrins. Si gratem amb el dit la superfície de la roca recoberta amb algues, també venen.
   
 • Atenció en entrar a coves i forats ja que amb la "griferia" podríem malmenar els organismes que viuen en els sostres. Tanmateix cal estar alerta a no aixecar pols: pot influir en la nostra orientació i en organismes que no tolerin pluges de sediments.
   
 • No us agafeu a les gorgònies. El que avui veieu tan esplèndid pot haver trigat anys a créixer.
   
 • Si voleu col·leccionar caragols i cloves mireu de recollir només les que ja no tinguin cap ésser viu. Amb paciència i constància es troben molts exemplars de raonable estat de conservació sense mol·lusc ni cranc ermità. Cal saber que hi ha espècies protegides com el caragol tritó (Chariona nodifera) i la nacra (Pinna nobilis). Hi ha llocs al món on no permeten emportar-se cloves encara que no hi hagi cap organisme.
   
 • No s'hauria de llençar cap mena de deixalla a la mar i encara menys si es tracta de piles i plàstics. Mes enllà de fer lleig poden ser un perill ambiental.
   
 • Atenció amb els peus d'ànec i la flotabilitat. No controlar aquests dos aspectes pot provocar destrosses al fons marí.
   
 • Els organismes poden ser admirats però no han de ser molestats repetidament. No insistiu a fer replegar els mateixos exemplars d'animals filtradors, com ara espirògrafs, mans de mort, ceriants, etc.
   
 • Tothom coneix que no s'ha de fondejar al damunt de l'alguer de posidònies, sinó en la sorra.
   
 • A la mar no hi només peixos. El món dels petits invertebrats ofereix colors extraordinaris i estratègies de vida que no tenen res a envejar als organismes tropicals. Busqueu simbiosis, paràsits, mimetismes i altres relacions ecològiques que, a més de fer-vos gaudir en la immersió, us convidaran a aprendre coses sobre la biologia marina.
   
 • El que nosaltres fem com a submarinistes pot ser un model per a altres. Demostrem el nostre respecte cap al medi. Quan anem a bussejar a altres països ens convertim en ambaixadors de les nostres terres i creem opinió sobre el nostre país i els nostres companys que encara no hi han anat.

BONES IMMERSIONS!

© Text: Josep Mª Dacosta

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas