M@re Nostrum

El Woodside
(Cadaqués, Costa Brava)
per Enric Trilla i Morató
del seu llibre Naufragis a la mar de l'Alt Empordà.
Editorial Brau. Figueres


El Woodside era un vaixell de
propulsió mixta vela-vapor

l.gif (2669 bytes)a tarda del dilluns 11 d'agost de 1884 el Woodside salpa en llast del port de Seta (França), amb destí a Londres. És un vaixell dels primers temps de la navegació a vapor, quan la desconfiança envers les màquines, poc potents i fiables encara, aconsella d'instal·lar veles auxiliars. Amb el casc prim i llarg com un cigar i una llarga i esvelta xemeneia, el Woodside va aparellat de goleta.

Tota la setmana anterior ha estat plovent i una espessa boira envolta el cap de Creus. A primera hora de la matinada del dimarts arriba davant l'illa de Portaló. Privat de visibilitat i sense referències de terra, xoca frontalment amb l'illot; la força de l'impacte l'encasta a les roques i l'aigua comença a envair la sentina.

Immediatament demana ajut fent sonar el xiulet de vapor, en un primer moment, els pescadors que són a les proximitats confonen el senyal d'alarma amb els de boira emesos pels molts vaixells que naveguen a la rodalia. Hores més tard, amb l'arribada de l'alba, és avistat per un pescador de Cadaqués que dóna l'alarma a la vila.


Les restes de la caldera, a 32m de fondària
 

D'aquest port surten els canoners Pilar i Toledo, portant a bord l'alcalde, el capità del port, el secretari de sanitat marítima i l'administrador de duanes, amb uns quants carrabiners i guàrdies civils.

En arribar al lloc del sinistre es constata la impossibilitat d'intentar una operació de reflotament ja que, amb una via d'aigua a la proa i la sentina negada, l'efecte seria probablement el contrari del desitjat.

Hi ha, però, una altra dificultat: a França s'ha declarat una epidèmia de còlera que fa estralls entre la població i el govern espanyol ha decretat la quarantena per homes i mercaderies que vulguin travessar la frontera (fins i tot pel Correu), i per tant la tripulació no pot abandonar el vaixell.

Es destaquen dos escampavies a les proximitats, la seva missió és doble, auxiliar els tripulants si cal, impedint-los alhora de desembarcar. El Woodside és aïllat per mar i terra. Pocs dies més tard una tempesta desencalla el vaixell enviant-lo per sempre al fons de la cala. La tripulació, que no ha sofert cap baixa, és repatriada des de Barcelona després de superar la quarantena al llatzaret de Portbou.


Restes de la proa del Woodside

El vaixell ha estat dinamitat per recuperar el ferro en diverses campanyes els decennis de 1950 i 1960, però encara es conserva una part del casc, tapissat de gorgònies, i una caldera.

El Boxhill

Tant Josep Pla a "Cinc històries del mar" com Rafael Espinós a "Sólo el mar lo sabe", que es basa en el llibre de Pla, anomenen erròniament Boxhill el Woodside. Això és ocasionat, molt probablement, per la degeneració del nom original en passar de boca en boca. Cal recordar que el relat de Pla no és de primera mà, ja que el naufragi tingué lloc en una generació anterior a la seva.

Nom: WOODSIDE
Nom amb què és conegut: Boxhill
Activitat: mercant
Tipus de vaixell: goleta
Material de construcció: ferro
Data d'avarament: 1882
Drassana: N. of Eng. SBC. Sunderland (Regne Unit)
Eslora: 85,14 m
Manega: 11,91 m
Calat: 6,10 m
Tonatge: 1.140 tn
Propulsió: mixta vela (2 - 4 pals) - motor
Motor: vapor de doble expansió. Caldera de 20 lliures de pressió. 180 HP
Bandera / Port de matrícula: britànica / Londres
Armador o propietari: T.G. Greenwell
Capità: John Goodfellow
Tripulació /Núm. de víctimes: / 0
Càrrega: en llast
Lloc del naufragi: illa de Portaló (Cadaqués)
Data del naufragi: dimarts / dimecres, 12/13-8-1884
Causa del naufragi: boira
Estat actual: dinamitat. Restes disperses
Profunditat: 25 m

© Text i fotos: Enric Trilla i Morató
del seu llibre Naufragis a la mar de l'Alt Empordà.
Editorial Brau. Figueres

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas