M@re Nostrum

Efecte dels temporals sobre el delericte del Llanishen
(Cadaqués, Costa Brava, España)
por Josep Mª Dacosta
fotos de Miquel Pontes


Aspecte de les restes del Llanishen
després del temporal del passat 26/12/2008 a Cala Caials, Cadaqués

al com informava “Diari de Girona” el proppassat divendres, el temporal de Sant Esteve ha castigat de valent la costa catalana.

Pel que fa a la part emergida, han estat nombrosos els testimonis de la destrossa: barques enfonsades, llotges de pescadors trencades, espigons malmenats, passeigs marítims destrossats.. En tot cas, pèrdues milionàries.

Tanmateix, el fons del mar i les comunitats biològiques submarines han estat greument afectades, tal com varen anunciar els científics i, en aquest cas, és més difícil de quantificar el seu valor econòmic.

La llevantada també ha trinxat les restes d’un vaixell històric enfonsat a Cadaqués durant la Primera Guerra Mundial. Es tracta del Llanishen, navili que fou torpedinat i, en la seva deriva, naufragà a la cala Caials.

Fou desballestat per tal d’aprofitar-ne el ferro, tot i que, entre 13 i 15 metres de fondària, roman l’estructura del casc en forma de quadernes. Aquest delericte –nom amb el qual es coneixen les embarcacions enfonsades- és molt visitat pels submarinistes que es cabussen en aquesta zona del Parc Natural de cap de Creus.

Un cop les aigües tornen ser calmes, amb els anticiclons de gener, l’aspecte del Llanishen és dantesc. Roques de més de 50 quilos de pes han estat remogudes per la força de l’aigua, s’han estavellat damunt el buc i n’han rebregat el metall.

 

Les onades també s’han emportat la sorra que protegia bona part de les planxes de l’embarcació, que ha esdevingut més vulnerable als impactes. A mesura que s’anava trencant, un corrent de ferralla, arena i pedres fregava les planxes que encara restaven, fent una abrassió important a la vegada que netejaven la seva superfície d’algues i altres organismes que tenien inscrustats.

Les rodalies del Llanishen tenen "morts" de ciment, troncs i altres andròmines que la galerna ha canviat de lloc. Les restes del vaixell desfermades per la tempesta s’han escampat en un radi de cent metres del naufragi. Amb el temps, es tornaran a recobrir de plantes i animals, talment com pertoca a la succesió ecològica, però cada cop queda menys història.

Més fotos

ABANS DESPRÉS
La destrossa és molt important...

© Texto: Josep Mª Dacosta 2008
© Fotos: Miquel Pontes

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas