M@re Nostrum

El Barquet del Miracle
Diumenge 24 de maig de 1998
per Josep Mª Lledós

l Barquet del Miracle és una embarcació de pesca, d'uns 15 metres d'eslora, construïda en fusta. Ara es troba enfonsada a uns tres-cents metres de la costa, davant la punta del Miracle, just enfront del "Balcó de la Mediterrània", un punt emblemàtic a Tarragona.

La millor manera d'efectuar aquesta immersió és anar-hi en vaixell, des del port esportiu de Tarragona. La zona no està senyalitzada, però amb un parell d'enfilades no és difícil de fondejar a sobre. Una vegada fondejats, baixem pel cap de l'àncora fins a la sorra, situada a uns 16 metres de profunditat i just allà hi apareixen les restes del vaixell.

Una altra alternativa per accedir-hi és d'apropar-se per la costa nedant. Es pot arribar amb el cotxe fins a la punta del Miracle, des del passeig Marítim de Tarragona i seguir per un camí de terra (assenyalat al plànol amb el color vermell).

Un cop allí i ja equipats, podem entrar a l'aigua per la seva part dreta (compte amb les relliscades!), el rumb que hem d'agafar és de 165º. Trigarem uns 15 minuts per aconseguir el barquet.

Pel camí veurem molts crancs molt petits, sípies, llenguados i bastants galls. Com ja hem indicat, el fons és de sorra i cap a la meitat del recorregut trobarem una zona amb preposidònia.

En trobar-nos amb el barquet cal tenir la precaució de no remoure el fons, ja que és fàcil d'aixecar l'arena amb les aletes i d'embrutar l'aigua. Actualment, els col·legues del centre de busseig Rivemar estan planejant la instal·lació d'un cap guia que faciliti l'accés al "Barquet" des de terra. Bé, per a qualsevol aclariment ja ho sabeu, no dubteu en preguntar.

El vaixell està bastant deteriorat, però es distingeixen les màquines i, fins i tot, la xemeneia molt clarament. Les parts de fusta són les més deteriorades, degut lògicament al medi marí.

Els amants dels vaixells enfonsats poden quedar una mica decepcionats, ja que no és possible d'accedir a l'interior del vaixell, senzillament perquè no hi ha interior. Les restes estan amuntegades les unes sobre les altres, al fons.

La millor part de la immersió són les excletxes i els forats del vaixell, on es pot veure algún congre o algún mero, alguna llagosta o llamàntol, pops, sípies i la fauna típica d'aquestes aigües, com mabres, llises i altres peixets.

Sota el meu punt de vista, el més interessant és la fauna submarina de la zona que, al "Barquet", es concentra en un radi d'uns deu metres.

DADES TÉCNIQUES

Localització: Barquet del Miracle, Punta del Miracle, Tarragona
Condicions de la mar: Mar plana, 16ºC (a les 10 del matí)
Profunditat aconseguida: 16 metres
Visibilitat aprox.: 6-7 metres
Duració de la immersió: 54 minuts
Consum d'aire aprox.: 1000 litres
Participants: Josep Ma Comas, Josep Ma i els col·legues del club Rivemar de Tarragona: Benito i Antonio.

PERFIL

PLÀNOL

© Text: Josep Mª Lledós

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas