M@re Nostrum

Apnea a Portlligat (Cadaqués)
7 d'octubre de 2006
per Josep Mª Dacosta

ortlligat, la celebèrrima cala on Dalí hi tingué la seva casa - estudi, és un lloc que permet fer una apnea diferent, fins i tot una immersió molt tranquil·la, de poca fondària, però interessant des del punt de vista biològic. Lògicament és preferible fer-la fora de l’època de bany, quan el trànsit de barques és menor.

La badia està tancada per una un parell d’illes – Portlligat i Farnera- i funciona com a port natural. Carles Fages de Climent, el poeta de l’Empordà, n’escriví el següent epigrama: Perímetre blau de llac / enclòs en sardana d’illes / amb giravolt de faldilles / i escumes de mirinyac.

Hi fondegen un nombre important de vaixells, tant barques de pesca professional com embarcacions recreatives. El lliure ancoratge va comportar una amenaça per l’alguer de posidònia que es troba en el seu fons i, en conseqüència, les administracions hi disposaren un camp de boies per a l’amarratge ordenat dels navilis i la protecció de les fanerògames marines.

Platja de Sant Antoni - Portlligat - CadaquésLa cabussada pot començar a la platja de Sant Antoni, a la vessant nord de la rada, que resulta molt fotogènica en tenir barques al damunt del pedruscall de pissarres, conegudes a Cadaqués amb el nom de passanelles. Efectivament es tracta de llesques rocalloses que el mar n’ha polit les arestes fins deixar-les més o menys rodones, a punt per llençar-les i fer-les rebotar un munt de vagades al damunt la superfície de l’aigua.

A poca aigua, menys de mig metre, hi trobem una bona representació de fons de còdols, amb diversa fauna que viu a la part inferior dels rodolons, o sigui animals infralapidícoles, com el xucladits Lepadogaster lepadogaster i l’estrella del capità Asterina gibbosa i els quitons. Entre els cantals està sempre alerta el peix bavosa Parablennius cf. sanguinolentus.

Posidonia oceanica - AltinaPassats els 50 centímetres de fondària, comença a clapejar l’altina Posidonia oceanica amb una densitat notable. No hi manquen les espècies pròpies d’aquest hàbitat, especialment la nacra Pinna nobilis. També és relativament freqüent l’opistobranqui Dendrodoris limbata, sovint sota roques. Tot i l’extensió relativament reduïda de Portlligat, la investigadora Anna Domènech(1) hi cità prop de 40 espècies.

La badia acull barques de pesca que netegen les arts en aquesta marina, i llencen per la borda els organismes sense interès comercial. Així, si s’hi fa un cop d’ull sota els seus casc, es poden descobrir espècies forasteres d’aquests fons tan soms, com gorgònies blanques o el plomall de mar Veritillum cynomorium.

Portlligat té cales amb fons de llim i fang, totalment inusuals a la resta del litoral de la Costa Brava, gràcies a que estan arrecerades dels temporals de llevant i en certa manera, de la tramuntana.

La millora en el fondeig, especialment la preservació del fons marí, haurà de permetre la recuperació de l’algueró d’altres dos gèneres de plantes submarines, com Cymodocea nodosa i Zostera noltii. En canvi, l’alguer de posidònia té un bon nivell de conservació i al seu entorn, s’hi acampen algues calcificades, de color rosat –rodofícies-, que no estan incrustades en el substrat. Tenen aspecte d’ametlla garapinyada, properes al Phymatolithon. A vegades, una concentració inusual d’aquestes algues delata el cau d’un pop roquer Octopus vulgaris.

Elysia timida - opistobranquiLes extensions de fang són curulles d’Elysia timida, i també dels bonys de l’alga esfèrica Codium bursa. Un ull observador, descobrirà entre el fang, algunes escórpores Scorpaena porcus camuflades que estaran a l’aguait per tal d’alimentar-se d’alguna presa desprevinguda.

 

 

FOTOS


Mytilus edulis - Musclos

Pesquer de tresmall

Albert Ollé

Serranus scriba - Vaca serrana

Gobius bucchichi - Gobi anèmona

Roques del cap de Creus

Bispira sp. - Espirògraf de plomall doble

Gobius paganellus - bobi

Octopus vulgaris - pop roquer

Octopus vulgaris - pop roquer

Actinia equina - tomaquet de mar, amb gambetes Palaemon elegans

Palaemon elegans - gambetes

Symphodus rostratus

Palaemon elegans - Gambeta, més encuriosida que temerosa

Thuridilla hopei - opistobranqui


Josep Mª Dacosta

Phymatolithon calcareus - garrapinyades

Cranc

Scorpaena porcus - Escòrpora

Scorpaena porcus - Escòrpora

Zostera noltii, espècie protegida i últim reducte a Catalunya

Roques del fons de la badia

Palaemon elegans - Gambeta

Gobius paganellus - Bobi

Badia de Port Lligat

Posidonia oceanica - Altina

Llagut

Echinaster sepositus - Estrella vermella

Pinna nobilis - Nacra, envoltada de Posidonia oceanica

Chiton olivaceus - Quitó

Asterina gibbosa - Estrella de capità (juvenil)

Lepadogaster lepadogaster - Xucladits
 

BIBLIOGRAFIA

(1) Domènech, A., Avila, C. i Ballesteros, M. "Spatial and temporal variability of the opistobranch molluscs of Portlligat Bay, Catalonia, NE Spain". J. Moll. Stud. (2002), 68, 29-37.

© Text: Josep Mª Dacosta 2006
© Fotos: Miquel Pontes 2006

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas