M@re Nostrum

Apnea a les restes del vaixell
Lake Lugano (Palamós)
2 de setembre de 2006
per Josep Mª Dacosta

L'estiu de 2006, l’Ajuntament de Palamós ha col·locat un plafó informatiu a la platja Gran del municipi, prop del lloc de socors de la Creu Roja, per tal de convidar als visitants a que descobreixen les restes del vaixell Lake Lugano, enfonsat durant la Guerra Civil.

Aquest vaixell es troba enfonsat només a una cinquantena de metres de la costa i a unes tres braces de fondària.

Tanmateix aquest peci ha esdevingut un biòtop que acull espècies pròpies dels fons rocallosos, les quals destaquen al bell mig de l’immens arenal en què es troba.

urant la Guerra Civil Espanyola, el port de Palamós, afí a la República, fou repetidament bombardejat. En conseqüència, es construïren búnquers per a la vigilància de la línia litoral. Una d’aquestes fortificacions encara es conserva en aquesta badia, en l’extrem de garbí de la platja de Torre Valentina.

Els atacs tingueren lloc des del mar, especialment per part del vaixell Canarias, i també des de l’aire, com els projectils que l’aviació llançà, el 6 d’agost de 1938, al mercant anglès Lake Lugano, amarrat al moll local.

Les seves restes es troben a una fondària d’uns cinc metres i mostren només una part de l’estructura del casc, la base de les costelles, ja que a la postguerra i, atesa la precarietat econòmica, es desballestaren moltes naus naufragades per aprofitar-ne el ferro.

La cabussada comença a la dreta –al sud- del lloc de socors que té Creu Roja a la platja Gran. Com a senya, s’ha de tenir el canal d’entrada d’embarcacions a l’esquerra i enfilar la línia imaginària que uneix la casa de les xemeneies del passeig –al costat d’un edifici alt- amb la balisa esfèrica de l’extrem del dic d’abric del moll.

Quan aquesta senya creua la línia de boies que delimita la zona de bany, tindrem a sota el vaixell. Durant la temporada de bany de 2006, el consistori palamosí ha instal·lat una boia semiesfèrica al seu damunt per facilitar-ne la troballa, essent aquesta balisa diferent de les bicòniques que separen la zona reservada als banyistes.

Des d’on trenquen les onades fins a l’embarcació, el fons és arenós. En un primer cop d’ull, recorda el paisatge d’un desert , tant per les ondulacions de la sorra, com per una aparent manca de vida. En realitat si ens hi fixem podrem adonar-nos de la presència de crancs ermitans i peixos, com mabres, pedaços i rogers, amb dissenys i colors críptics, que passen gairebé desapercebuts.

Cal estar a l’aguait per tal d’albirar la presència d’algun raor, espècie rara en aquest costaner i que durant l’agost de 2006 s’han identificat un mínim de tres exemplars; i també a algun dragonet, peix del gènere Callionymus. Tanmateix s’hi observen alguns brots de la planta Cymodocea nodosa que colonitza els arenys submarins.

A flor d’aigua poden ser abundants, com passa alguns estius, les meduses ou ferrat i el borm blau les quals fotografiades amb el vaixell com a fons de la imatge poden donar alguna instantània interessant als fotosubs. Just sota la superfície de l’aigua, s’hi descobreixen les palometes del gènere Lichia i diverses llisses.

Els visitants, en contemplar les restes d’aquesta nau, comprovaran que estan totalment recobertes per organismes, tant plantes com animals, amb espècies diferents del seu entorn immediat i sorrenc.

De fet, ha esdevingut un biòtop, perfectament comparable als que s’enfonsen deliberadament per augmentar la riquesa pesquera d’un lloc o bé protegir-lo de les xarxes d’arrossegament.

En conseqüència, no hi són rares les castanyoles i els serrans, i entre la munió de l’alga boina basca o Codium bursa hi troben amagatall les bavoses, peixos del grup dels Blènnids.

En resum, el conjunt esdevé una magnifica apnea i un complement a un dia de platja familiar.

Més fotos


Cotylorhiza tuberculata
amb sorells Trachurus trachurus

Cotylorhiza tuberculata

Cotylorhiza tuberculata

Restes del Lake Lugano

Rizhostoma pulmo sobre
el Lake Lugano

Capbussant-nos al Lake Lugano

Contrallum

Capbussant-nos al Lake Lugano

Capbussant-nos al Lake Lugano

Rizhostoma pulmo sobre
el Lake Lugano

Rizhostoma pulmo Detall sorell Trachurus trachurus

Capbussant-nos al Lake Lugano

Cymodocea nodosa,
escasa fanerògama marina

Dragonet, Callionymus sp.

Bavosa, Parablennius gattorugine

Bothus podas, pedàs

Raor,  Xyrichtis novacula

Raor,  Xyrichtis novacula

© Text: Josep Mª Dacosta 2006
© Fotos: Miquel Pontes 2006

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas