M@re Nostrum

Itinerari Narcís Monturiol
a Barcelona
per Josep Mª Dacosta
Article publicat a la Revista de Girona, núm 177
de juliol-agost de 1996

l 28 de juny de 1856 Narcís Monturiol avarà l'Ictineu al port de Barcelona per a realitzar les primeres proves de la navegació submarina.

Durant molt temps s'havia dit que la ciutat cap i casal vivia d'esquenes a la seva façana litoral.

Darrerament, Barcelona ha remodelat el seu front litoral i ha potenciat l'oferta lúdica i de serveis dels molls de la Fusta i el Port Vell. Entre d'altres exemples, destaca la modernització del Museu Marítim, la creació de l'Aquàrium, el més exhaustiu del món en temàtica mediterrània i el recentment inaugurat Museu d'Història de Catalunya. Val a dir que en alguns d'aquests equipaments, i en altres llocs de la ciutat, es fa ressò de l'enginy creatiu i la tenacitat del figuerenc Narcís Monturiol.

La ruta monturioliana de Barcelona

  • L'esculptura de Josep Mª Subirachs. A l'avinguda Diagonal, davant la parada de Metro Verdaguer, podeu visitar una reproducció de l'Ictíneo a escala 1:7 realitzada l'any 1963. L'any passat, uns desconeguts robaren la popa metàl·lica d'aquest monument.


Esculptura a Narcís Monturiol, a Barcelona,
de Josep Mª Subirachs (1963)

  • El Museu d'Història de Catalunya, a la tercera planta s'exhibeix una rodanxa interactiva de l'Ictineo de Monturiol. El visitant pot manipular la roda de timó d'aquest submarí i imaginar-se mars virtuals a través de l'ull de bou. La posta en escena resol elegantment, gràcies als miralls, la sensació d'aigua i la il·lusió cilíndrica del buc. Al costat, hi ha una breu referència a Monturiol i a alguna de les aportacions que va fer a l'art de navegar sota l'aigua, com el sistema de purificació d'aire de l'Ictineu II.

 
"Rodanxa interactiva" de l'Ictíneo al
Museu d'Història de Catalunya

  • La rèplica a mida real de l'Ictineu II. Fou emprat a la pel·lícula "Monturiol, el senyor del mar", i a hores d'ara es troba instal·lat davant de l'Imax Port Vell. Des del punt de vista estètic, és molt interessant, però no hi ha cap placa ni inscripció on consti de què es tracta i qui ho va idear. Cal felicitar-nos ja que no presenta grafitis ni cap altre tipus de vandalisme, però ens preocupa la seva conservació ja que està sotmès a la dictadura de la meteorologia. Molt a prop seu, una proa de submarí serveix de reclam publicitari del bar restaurant Dive! de Steven Spielberg.


Réplica de l'Ictíneo II davant l'Imax, al
Port Vell de Barcelona

  • El Museu Marítim. El magnífic edifici gòtic de les drassanes reials va remodelar el seu contingut museogràfic l'any 1995. Des d'aquest moment i integrat en l'exposició "La gran aventura del mar", Monturiol i la seva obra es presenta d'una forma impactant.

    Per un costat, un passadís recrea l'interior de l'Ictineu amb conjunt de planxes de coure, tubs i aparells de mesura. S'exhibeixen les maquetes dels dos Ictineus.



Maquetes comparant els dos Ictíneos

En la sala annexa es mostra la rèplica de l'Ictineu I, a mida real, utilitzat també en la pel·lícula de Francesc Bellmunt. Aquesta nau està en un fons submarí simulat acompanyat per bussos, escafandrers i restes de vaixells enfonsats. El resultat és ben atractiu.


L'Ictíneo I al
Museu Marítim de Barcelona

  • El museu de la Ciència, mostra una maqueta de l'Ictineu prop del bar, que forma part de l'exposició permanent. Es un lògic complement del submarí Barcelona, que havia servit a l'Armada i que actualment s'exhibeix en l'espai exterior del museu.

Bibliografia bàsica referent als
Ictíneos de Narcís Monturiol

  • Monturiol, N. (1986) "Assaig sobre l'art de navegar per dessota de l'aigua" Trad. Carles Rahola. Ed. Científiques Catalanes. Barcelona.
  • Puig Pujadas, Josep (1918) "Vida d'heroi. Narcís Monturiol, inventor de la navegació submarina" Ed. facsímil 1985 a càrrec de l'Ajuntament de Figueres.
  • Riera i Tuèbols, Santiago (1981) "Los Ictíneos de Narcís Monturiol" article a Rev. Investigación y Ciencia, Agost 1981.
  • Segarra, David; Riera i Tuèbols, Santiago (1986) "El submarí, navegar sota el mar" Ed. Fundació Caixa de Pensions-Museu de la Ciència. Barcelona.

BONES IMMERSIONS!

© Text: Josep Mª Dacosta

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas