M@re Nostrum

M@re Nostrum a la ràdio

bandamed.gif (223 bytes)

M@re Nostrum va ser present a les ones, aquesta vegada no a les marines sinó a les de ràdio, el passat dissabte 12 de juliol de 1997 a les 14 hores, gràcies al programa de radio Power Up de l'emissora Onda Rambla.

Els personatges

P:

Presentador, Marc Bilbeny, director del programa Power Up.

M:

Miquel Pontes, informàtic, submarinista, editor de M@re Nostrum.

L'entrevista

P:

Sàpiguen que qualsevol internauta navega per Internet amb certa facilitat, però, heu pensat d'endinsar-vos a les profunditats marines i navegar fora de la xarxa ? Aquest és algun dels consells que podem trobar en una de les pàgines més aconseguides sobre submarinisme.

Avui comptem amb la presència, presencialment, que diria el Dr.Ferreter de la UOC, d'un dels personatges d'aquest país, aquest país anomenat Catalunya, que està bastant interessat en el tema d'Internet i a més és submarinista i autor d'aquesta pàgina web. És el senyor Miquel Pontes, qui saludem, bona tarda...

M:

Bona tarda.

P:

Molt benvingut, gràcies per venir. Sens dubte, el primer lloc que és obligatori pels no iniciats en la immersió és visitar la secció que ens mostra algunes de les raons bàsiques per endinsar-nos en el mar.

M:

Per introduir-se una mica dintre de l'entorn marí, sempre hem disposat fins ara del que són revistes i publicacions de tota mena, normalment bastant completes en la qüestió de gràfics i fotografies. Llavors vaig pensar una vegada que podia ser interessant que, dintre del món d'Internet, poguessim trobar tota la informació, des de qualsevol lloc del món, però una mica més centrada sobre el que és el nostre ambient, la Mediterrània. La nostra web, dic nostre perquè hi ha diferents autors dels articles que trobem dins la web, està enfocada cap a la mar, però també cap a la Mediterrània.

P:

Parlavem de "Raons Bàsiques", és una secció que està emmarcada dins d'aquesta pàgina web. Digui'm algunes raons bàsiques per endinsar-nos en el mar...

M:

Raons bàsiques per endinsar-nos dins el mar... doncs, fer realitat els nostres somnis, quant a poder gaudir d'un medi que no és el nostre propi... nosaltres respirem aire però dintre del mar veiem que hi ha tot un món diferent, que està molt a prop nostre però que habitualment no està a l'abast. Llavors el submarinisme, fins i tot a través d'Internet, ens permet arribar en aquest món màgic.

P:

He llegit que era un esport d'honor perquè no hi ha un àrbitre. Després, que també és un món bastant silenciós, on pots, doncs, concentrar-te bastant en l'entorn que t'envolta, no ? Difereix bastant d'aquesta realitat quotidiana que vivim a les ciutats, oi ?

M:

És correcte, diguem que el mar ens permet abstreure'ns una mica del món real, tot i que també és un món real, perquè ens permet veure coses que no veiem habitualment. Tot i que tothom el coneix com el "Món del Silenci" arran d'una pel·licula que va fer el comandant Cousteau, en realitat no és tan silencios, es a dir, sempre es poden escoltar, no sorolls dels peixos, perquè no es comuniquen mitjançant aquest medi, però sí que es poden escoltar altres sorolls, principalment el de la nostra respiració.

P:

Una altra de les maneres que tenim per comprendre les meravelles marines és llegir els articles submarinistes que també es van actualitzant, em sembla.

M:

És correcte, anem afegint articles segons van sortint, de vegades en funció de les notícies de l'actualitat, i de vegades per relatar les experiències que tenim la sort de gaudir els submarinistes i que la major part del public no coneix.

P:

Parlar de submarinisme potser és generalitzar massa ja que tres quartes parts de la Terra estan constituïdes per aigua i un dels entorns més especials és, com vostè feia esment al principi, el de la Mediterrània. La Mediterrània s'hi veu clarament reflectida en aquesta web.

M:

Intentem que sigui així, de fet estem treballant bastant a afegir opcions, dintre del que és el web, afegir articles que facin relació a la Mediterrània, diguem que és un mar que tenim molt a prop però també és un gran desconegut, llavors, tot i que també trobem articles d'altres mars del món, essencialment intentem centrar-nos una miqueta més en la Mediterrània.

P:

Un dels objectes més preuats i que malauradament ha estat més maltractat és el corall. I aquests podem trobar-los en un altre apartat de la web...

M:

Correcte.

P:

I no són coralls només de la Mediterrània sinó que s'emmarquen a tot el món.

M:

Diguem que els coralls són una de les grans masses vives del mar. En general, de tots els oceans, la major quantitat de vida es troba en forma de coralls. Aquest éssers vius són animals, tot i que puguin semblar plantes...

P:

No són mers objectes.

M:

No són objectes. Nosaltres estem acostumats a veure els coralls com els esquelets dels coralls. En realitat, és un ésser viu que té uns tentacles i va menjant i creant la seva pròpia casa, i aquests éssers estan en perill, perquè la contaminació és un gran enemic seu...

P:

Suposo que és per aixo que, entre altres coses, la pàgina mostra consells per preservar el medi ambient.

M:

Sí. Diguem que un dels grans perills dels coralls, especialment en els llocs on la gent té per costum fer immersió, són els propis submarinistes, perquè amb les aletes poden destrossar aquests coralls. Som una de les causes de la seva degradació; els consells són una mica per intentar preservar-los.

P:

Aquesta seria una negligència, el que passa és que hi ha altres desaprensius que es dediquen a arrencar corall quan és un organisme que està protegit...

M:

Això és especialment cert a la Mediterrània, on l'espècie més abundant de corall, que potser també és la més preuada, és el corall vermell. Aquest s'explota comercialment i hi ha determinades zones on està prohibida la seva extracció, com per exemple a les Illes Medes, on està absolutament prohibit. En canvi, és també el que es persegueix més perquè té un valor econòmic. De vegades s'expolien les colònies petites de corall, que no es poden aprofitar econòmicament, amb aquesta intenció [econòmica], tot i que després es veu que no pot ser.

P:

Per si volem conèixer la realitat més propera, tenim accés a informació sobre Catalunya, em sembla...

M:

Hem intentat descriure una mica els llocs més habituals d'immersió, i diem què es pot veure en cada una d'aquestes poblacions...

P:

Suposo que també inclouríem aquí les associacions que hi ha a casa nostra, algun tipus de publicació...

M:

Bé, quant a publicacions sí, quant a associacions, bé, el tema és que aquesta web, com que és una pàgina personal, no permet fer publicitat concreta de cap centre, però diguem que es donen consells de quins llocs ens podem adreçar per trobar la informació que volem.

P:

No cal circumscriure'ns al nostre país perquè tenim una sèrie de "links" relacionats al directori de submarinisme. A aquest directori de submarinisme, què hi trobarem ?

M:

Trobarem totes i cada una de les possibilitats que ens dona el mar i el submarinisme dintre del món. Tenint en compte que nosaltres no podem abastar a la nostra web tota la informacio necessària per cobrir tot aquest món, hem preparat uns "links" a diferents "webs" que hi ha per tota Internet, de gent que té les mateixes inquietuts, però que geogràficament estan situats en uns altres llocs.

P:

Digui'ns ja per acabar, si us plau, l'adreça de la seva web... on poden anar tots els oients que ens estan escoltant i tenen accés a Internet o aquells que vulguin iniciar-se en el món del submarinisme, per exemple...

M:

La nostra adreça és http://www.marenostrum.org.

P:

Ja podríem accedir en aquesta pàgina. Molt bé. Doncs, senyor Miquel Pontes, submarinista i autor d'aquesta web, moltes gràcies per haver vingut i haver-nos explicat una mica més el món del submarinisme, ni que sigui virtual i físic, gràcies.

M:

Gràcies.

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2023  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2023 10:34


Hemos recibido visitas